benefits of eating broccoli daily Jakie są korzyści zdrowotne brokuły ? Brokuły zielonych warzyw z rodziny krzyżowych . Na ogół sprzedawane w głowach , które mają wiele różyczki odgałęzienie centralny trzpień i czasami wciąż przymocowane liście . Brokuły zapewnia premię zdrowia w postaci substancji ochronnych , które mogą cię osłonić od choroby . Roślinnego , brokuły należy do rodziny krzyżowych , znanych jako warzyw krzyżowych .
To jedzenie jest bardzo niska zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu . Jest równieżdobrym źródłem białka, witaminy E ( alfa-tokoferol ) , tiamina , ryboflawina , kwas pantotenowy , wapń, żelazo , magnez, fosfor i selen , ibardzo dobrym źródłem błonnika , witaminy A , witamina C, witamina K , Witamina B6 , kwasu foliowego , potasu i manganu
Beta - karoten oraz witaminy C są ważne przeciwutleniacze , które zostały połączone w celu zmniejszenie ryzyka wielu schorzeń, w tym zaćmy , chorób serca oraz kilka nowotworów. Korzyści zdrowotne brokuły są bardzo rozległe. Nie tylkoroślinnego załadowany podstawowych składników , to także ma właściwości terapeutyczne. Niektórzy ludzie uwielbiają brokuły i niektórzy ludzie go nienawidzą , ale nie ma wątpliwości, że brokuły sąnutrional dziwnego . Oto 10 korzyści z brokułami :
Pomaga w cukrzycy
Choroba Walki serce
Pomaga zapobiegać rakowi
Krawężniki objadanie
Promuje zdrowe kości
Reguluje ciśnienie krwi
zapobiega przeziębieniom
Poprawia zdrowie odpornościowy
Walki wady wrodzone
reguluje hormony
Nutrition Facts Brokuły
Wartość odżywcza w 100 g (3,5 uncji)
Energia : 141 kJ ( 34 kcal )
Węglowodany : 6,64 g
Cukry : 1,7 g
Błonnik : 2,6 g
Tłuszcz: 0,37 g
Białko : 2,82 g
Woda : 89,3 g.
Witaminarówn . : 31 ug ( 4 % )
beta - karoten 361 ug (3% )
luteina i zeaksantyna : 1403 ug
Tiamina ( wit. B1): 0,071 mg ( 6 %)
Ryboflawina ( wit. B2): 0,117 mg ( 10 %)
Niacyna ( wit. B3) : 0,639 mg ( 4 %)
Kwas pantotenowy ( B5) : 0,573 mg ( 11 %)
Witaminę B6 0,175 mg (13% )
Kwas foliowy ( wit. B9 ) : 63 ug (16%)
Witamina C : 89,2 mg ( 107 % )
Witamina E: 0,78 mg ( 5 %)
Witamina K: 101,6 ug ( 97 %)
Wapń: 47 mg ( 5 %)
Żelazo: 0,73 mg ( 6 %)
Magnez: 21 mg ( 6 %)
Mangan 0,21 mg ( 10 %)
Fosfor : 66 mg ( 9 %)
Potas : 316 mg ( 7 %)
Cynk 0,41 mg ( 4 %)
Mnóstwo składników odżywczych , najlepiej krótko na parze , wymieszać, smażone lub jeść na surowo . Świeże brokuły powinny być przechowywane w lodówce , w oddychającej opakowania i zużyte w ciągu 2-3 dni od daty zakupu . Możesz też jeść brokuły na surowo , aby uzyskać maksymalne korzyści .
Tidak ada komentar:
Posting Komentar